tisdag 1 januari 2013

Vård av sjukt djur

Lucas har nu varit allvarligt sjuk i tre veckor och det märks att det har tagit på krafterna, även om han är lite piggare så rör han sig som en gammal gubbe och reflexerna hänger inte riktigt med.

Idag har han varit med och försökt leka med vippan men han orkar inte springa utan sitter still och viftar lite med tassen. Det värmer i hjärtat att se honom försöka efter alla dessa dagar då han bara legat apatiskt på sängen eller soffan och jag har naturligtvis anpassat leken så att även han ska få vara med en stund.

Våra dagar är centrerade runt omvårdnaden av Lucas, nosen måste spolas och han måste ha sin medicin minst en halvtimma innan han ska äta för att han ska kunna andas och äta samtidigt. Sen tar det tid att tvångsmata även om Lucas sitter fint och accepterar det. Proceduren upprepas flera gånger/dag.

Han andas inte genom munnen, när det blir jobbigt att få luft sträcker han nosen mot taket och tar i så varenda muskel i hela kroppen spänns och det är riktigt plågsamt att se det. Hundar öppnar munnen när nosen är tät, katter gör det ytterst sällan och Lucas helst inte alls. När det är som värst låter han mig hålla upp överläppen på honom så han får luft genom munnen.

Jag har varit ledig över jul och nyår så jag kunnat lägga en massa tid på att mata, spola nos, medicinera etc. men eventuellt måste jag tillbaka till jobbet på torsdag och jag vill verkligen inte lämna honom ensam i flera timmar i det här tillståndet. Imorgon ska jag ringa jobbet och be om förlängd semester ett par dagar men det är ju inte alls säkert att jag får det.

Tänk om det ändå fanns en rättighet att få semester eller tjänstledighet för vård av sjuka djur.

18 kommentarer:

 1. Jag får nästan panikkänsla när du beskriver hur jobbigt det har varit och är för Lucas att andas. Vad hemskt att inte kunna få ordentligt med luft. Och under så lång tid som han varit sjuk. Vilken tuff tid ni har haft. Förstår verkligen att du inte vill lämna honom i så många timmar. Hoppas att du kan få förlängd semester. / Anne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen fruktansvärt att se och jag blir så vansinnigt arg på alla som struntar i att vaccinera sina katter när jag ser Lucas plågas.

   Det här är så onödigt och hade inte behövt hända om alla katter hade haft lite högre värde i sina ägares ögon, man sparar ett par hundra kronor om året på att inte vaccinera och riskerar istället djurs liv.

   Sjukdomen har kostat och kostar fortfarande lilla Lucas en otrolig massa lidande. Alla tusenlappar vi lägger på detta kunde han dessutom fått något betydligt roligare för än att sitta i karantän på sjukhus, få mediciner han mår illa av och bli fasthållen och få nosen renspolad mot sin vilja flera gånger/dygn.

   Radera
 2. Jag lider med Lucas och med dig. Men han har i alla fall blivit bättre får man trösta sig med. Det är ju ett gott tecken att han försöker leka, i alla fall efter sina förutsättningar. Hoppas du har en förstående chef som kan bevilja mer semester.
  Hälsningar Elisabeth med katter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Idag har haft sin första lite bättre dag på flera veckor och jag hoppas det håller i sig.

   Radera
 3. Vilken fruktansvärd period ni går igenom :( Jag hoppas så mycket på att jobbet låter sig vara ledig ett tag till. Vet hur hemskt det är att behöva lämna dem när de är sjuka, när man inte har något val, man känner sig inte snäll :(
  Skönt ändå att han orkar hänga med lite på lite lek nu i alla fall, nu håller vi tummarna på att det håller i sig!!!
  Kramar på er!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har nära till jobbet så det är ingen resväg att tala om men jag hinner inte hem på rasten och göra något vettigt så jag vill så hemskt gärna vara ledig med honom.

   Jag kan inte mata honom utan att spola nosen först och det tar 30 minuter efter spolning innan han andas riktigt bra. Jag är rädd att han ska få mat i lungorna om jag är stressad och på 30 minuter rast hinner jag bara hem och vända.

   Jag försöker ju hålla lite barriärvård i lägenheten och inte ta med mig smitta till omvärlden heller och det kan man ju glömma om jag ska rusa hem och tillbaka på min 30 minuters rast :(

   Radera
 4. Styrkekramar till dig Simzanne som kämpar. <3 Blir också så jäkla trött på folk som vägrar vaccinera "dör katten så var det menat" ja men hallå, om katten lider då? "nej då, de är kämpar så de lider inte"... GAH!

  Kram på er alla!Hoppas ni nu får en bättre fortsättning med det usla avslutet på 2012.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst blir man trött på folk som resonerar som att katter har 9 liv och känner inte smärta...

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Stackars lille kissemissen Lucas! Hoppas att han snart blir frisk igen. Vi håller tassarna och matte tummarna.
  Kurrelisvansvift från oss och kramen från matte! ♥

  SvaraRadera
 7. Hoppas allt fortfarande går åt rätt håll. Lucas verkar vara en riktig liten kämpe, för stackare vad mycket han får gå igenom. Och så fruktansvärt det måste vara när han inte får luft. Jag håller verkligen med om att det skulle finnas en lag så man hade rätt att få vara hemma pga vård av sjukt djur. Hoppas det ordnar sig så du kan vara hemma så länge som det behövs. Och fortsätt kämpa Lucas! //Lotta

  SvaraRadera
 8. Usch vad jobbigt! Läste det i min huvudet på en katt bok att kattägare ska man lyssna på för det finns inga som kan ett djurs beteende eller skiftningar i humöret som en kattägare. Så när de mår dåligt så ser vi varje krumbukt eööer rörelse de gör annorlunda från hur de brukar. Plågsamt för alla inblandade :-(
  Hoppas Lucas fortsätter på bättringsvägen :-)

  SvaraRadera
 9. Håller tummar och tassar för lille Lucas!

  Kram frn Bella i Malmö

  SvaraRadera
 10. Ja , du tänk om det var lika självklart att man skulle få vara hemma och vårda sjuka djur som sjuka barn !

  SvaraRadera

Glad påsk önskar småtrollen och jag!

K