onsdag 25 december 2013

CystitLilla Issy har varit hos veterinären två gånger på sistone och det är nog det värsta hon vet. Först hade hon en ögoninfektion och fick en salva som hon skulle ha i 10 dagar och nu har stackars lillan gått och fått Cystit. 

När man har varit hos veterinären hela morgonen är det mysigt att få komma hem igen och sitta i mattes knä och få höra att man är den finaste lilla kattflickan i hela världen. 


Först förstod jag inte att något var fel, jag trodde att någon av katterna ställde sig åt fel håll i lådan och att det var därför det kom kiss på kanten och ner på golvet utanför. När det hände allt oftare och mer tänkte jag att de kanske tycker att lådorna känns ofräscha så jag köpte nya med lite högra kant framtill.

Jag slängde min gamla HOL-kista också eftersom det hade kommit kiss på träet och även om jag inte kände någon lukt själv efter att ha rengjort den med sprit så tänkte jag att katterna kanske gjorde det.

När jag insåg att det hade hållt på dagligen i en hel vecka och jag dessutom kunde ringa in att det var Issy som kissade fel så insåg jag att det nog var dags att ringa veterinären och be dem kolla så att allt står rätt till.


Vi fick en tid inom en halvtimme efter att jag ringt så jag slängde på mig kläder, stoppade in lillan i buren och körde raka vägen till Husdjurshälsan i Högsbo. Det är nog det bästa med att bo i stan, att vi har så många veterinärmottagningar i närområdet. Så här i juldagarna kan det ju vara svårt att få en tid även då men vi hade jättetur. 

Issy var verkligen fantastiskt duktig. Hon låg still när veterinären rakade hennes mage, ultraljudade för att hitta urinblåsan och sedan flera gånger stack henne med en stor nål för att få ut urinen. Det lyckades inte trots att lillan låg hur stilla som helst så alternativ två blev att istället lägga henne på ett bord och hålla henne medan veterinären klämde på urinblåsan så att det kom ut kiss.

Issy var otroligt tålig och det är nästan så att jag undrar om hon förstod att hon blev hjälpt av det hela.

Resultatet av undersökningen är att hon har cystit vilket om jag fattat rätt betyder inflammation i urinblåsan och hon får nu Metacam i 10 dagar mot detta. Hon fick en spruta redan hos veterinären och jag märkte en enorm skillnad redan när vi kom hem från veterinären. Issy var mycket gladare och piggare. 

Eventuellt kommer hon att behöva ta Metacam längre än 10 dagar, en del katter behöver behandlas länge och andra inte. Blir hon inte bra kommer hon troligen att behöva äta antibiotika också men i nuläget fick hon inte det eftersom det visserligen fanns bakterier i urinen men de kan ha kommit dit när man klämde ut urinen. 


Liten rakad mage med spår efter nålstick.


Lillan vill inte vara med hos veterinären och gör passivt motstånd genom att göra sig lealös och försöka sjunka genom golvet men hon varken rivs, jamar eller bits. Hon är verkligen fantastiskt snäll. 


När hon kom hem fick hon naturligtvis en massa godis och beröm. Jag var orolig över att hon inte skulle få fortsätta äta sin favoritmat men vi behöver inte ändra hennes diet. Cystit får man av stress enligt veterinären och inte av det man äter.


Gabriel är lite för busig och jagar henne ibland, det märks ju att han behöver ha en bror att brottas med och kanske kan det vara en del av problemet men jag tror nog att den största boven i dramat är renoveringen som har pågått här sedan i maj. Lyckligtvis är den precis klar så nu ska vi väl slippa allt betongborrande etc.

Jag vill förtydliga att hon satte sig aldrig utanför lådan men eftersom hon stod upp och kissade kom kisset ut ur lådan och ut på hallgolvet. En del katter står oftast upp och kissar men eftersom Issy inte gjort så innan var det en indikation på att något var fel. Jag googlade på det flera gånger och det enda jag hittade då var att det kan bero på att katten är gammal och har problem med lederna eller att kastreringen har misslyckats. Det känns därför extra viktigt att poängtera att en katt som plötsligt ställer sig upp när den kissar kan göra det för att den har cystit och då är det viktigt att man kommer iväg till veterinären och får hjälp.

Tillägg:
När jag skrev det här hade det gått tre dagar sedan Issy påbörjade sin behandling och hon hade inte kissat utanför lådan en enda gång sedan hon fick den första injektionen hos veterinären.

På måndag morgon hittade jag kiss på mattan utanför lådan igen och flera små kissklumpar i lådan så jag ringde veterinären och fick penicillin. Det var tur i oturen att det inte hände en dag senare för då hade det varit stängt över jul.

Jag har funderat i helgen över det här med att det skulle vara stressrelaterat och tycker det är ganska logiskt att Issy som ju faktiskt är en försiktig liten tjej har reagerat på att vi haft byggställningar runt huset i flera månader och dessutom haft en massa borrande i betong och slamrande i flera timmar om dagen i ett halvår.

Jag köpte en Feliway för att testa om det kan lugna henne lite, det kan ju inte göra någon skada iaf.

Snälla håll tummarna för att hon ska få må bra nu!


15 kommentarer:

 1. Usch, vad jobbigt att hon inte är bra:(
  Håller alla tummar & tassar att hon blir bra snart❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hon äter med god aptit och sedan hon fick Metacamet är hon busig och leker mer igen men någonting står ju inte rätt till när hon inte vill sitta ner och kissa.

   Det är så jobbigt att de inte kan tala om hur de mår :(

   Radera
  2. Stackars lilla Issy. Hoppas hon piggar på sig snabbt och att stressen lindras nu när det är lite lugnare över helgerna.

   Radera
  3. Ja jag hoppas det, hon ser inte alls stressad ut men jag vet ju inte egentligen. Byggnadsställningarna är borta nu iaf och entren tror jag också att de är färdiga med så jag hoppas vi slipper detta eviga bankande och borrande nu, vi har ju haft det så ifrån maj-slutet på dec. 8 månader! Det är ju inte klokt när man tänker efter.

   Radera
 2. Stackars Izzy! Men vad duktig hon är hos veterinären. Så skönt att hon har fått sin medicin och att den verkar. God fortsättning till Trion och matte!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja hon är verkligen fantastiskt duktig hos veterinären. Just nu ligger hon och sover på min höft och hon har varit på bushumör hela dagen så hon har nog haft en bra jul trots att hon måste ta medicin.

   Radera
 3. Men lilla gummis ;(! Gott att medicinen hjälper iaf och så krysser vi fingrere för att tappra lilla Issy blir av med besvären snart! Styrkebuff & kram!
  Anette, Samuel & Barba-Måns

  SvaraRadera
 4. Håller tummarna!!!!
  Inger

  SvaraRadera
 5. Jag är verkligen imponerad av hur duktig och tålig hon varit hos veterinären. Helt otroligt. Kan ju inte kännas kul att få nålar i urinblåsan och klämd på magen osv.

  Gillar översta bilden. Så mysig. / Anne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag var faktiskt riktigt förvånad över att en katt kan vara så lugn vid den sortens behandling. Sen var hon dessutom jättegosig när hon kom hem och det märktes att injektionen med Metacam hjälpte för hon började leka när vi kom hem. Troligen glad både för att vara hemma igen och för att hon troligen mådde bättre redan.
   Min lilla Issy är alldeles fantastisk!

   Radera
 6. Tror inte att Kjelle Bus hade ställt upp på den där behandlingen utan att ha blivit sövd , även om han är snällare än snällast :)
  Håller tummarna att det inte kommer igen den där inflammationen !

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Min Siri hade idiopatisk cystit flera gånger för några år sedan. Det var antibiotikakurer och Metacam, men det kom alltid tillbaka efter några månader. Veterinärerna trodde att det berodde på osämja mellan katterna (jag har 3 st) och att hankatterna mobbade henne.
  Efter något år visade det sig att hon också hade FORL och flera tänder drogs ut. Det är två år sedan och hon har inte haft några cystitåterfall. Jag är övertygad om att det finns ett samband, eftersom smärta också är stressframkallande.
  Hoppas nu att lilla Issy har det lugnare om det är slutrenoverat i huset.
  /Katarina
  (Dinkas matte)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina! Det är längesedan du skrev men jag har missat digg inlägg tills nu och vill svara även om det är i senaste laget.

   Jag tror du har rätt, Issy mådde mycket bättre efter att hon blev av med sina onda tänder även om inte problemen försvann helt med en gång efter operationen.

   Tack för att du försökte hjälpa oss!

   Radera

Glad påsk önskar småtrollen och jag!

K