fredag 15 juni 2012

Ingen rolig dag

Igår var Issy och Gabriel hos veterinären hela dagen och Lucas och jag var ensamma hemma och städade. Lucas tyckte inte om att de andra katterna var borta och deppade stora delar av dagen.

De goda nyheterna är att Gabriel bara hade tandsten och att veterinären kontrollröntgat hans tänder för säkerhets skull, han har inte FORL utan är färdigbehandlad.


Den dåliga nyheten är att Issy har FORL och måste ta bort tre tänder om två veckor, min lilla skrutta har alltså gått omkring med tandvärk och jag har inget märkt. Jag känner mig som världens sämsta matte även om veterinären hävdar att katter ju inget visar förrän de har riktigt ont.

Röntgen visar stora skador på rötterna på tre kindtänder och sprickor i kronan på en av dem. Alla tre ska bort men för Issys skull vill veterinären inte att vi söver för ofta utan vi ska vänta två veckor.

Issy är sprallig och busig som vanligt och tur är väl det men usch vad jobbigt det är att veta att hon har ont och jag kan ingenting göra. Enligt veterinären hjälper smärtstillande dåligt mot tandvärk så jag får bara avvakta och hoppas att Issy står ut.

8 kommentarer:

 1. men, stackars liten Issy!!! Katter är ju mästare på att maskera smärta, så det är ju inte så konstigt att du inte märkt att hon haft tandvärk! Det är ju först när de har så in i vassen ont att de inte kan maskera det längre, som man märker något. Om katters tandvärk är som människors tandvärk (och det tror jag väl att den är) så finns det vara vissa värkmediciner som fungerar på tandvärk och det är nog svårt att prova ut på katter :(

  Hoppas att de nästkommande 2 veckorna går fort och att hon kan få ta bort de tänder som bråkar!!
  Stackars lilla Issy... Det söta lilla busfröet... :/
  pussåkram till hela kvartetten!
  lillie

  SvaraRadera
 2. Hur märkte du att hon hade problem med tänderna från första början? Min ena katt har lite rött tandkött som jag försöker få bukt med, men det är svårt. När bör man egentligen åka till veterinären och röntga tänderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag märkte inte att det var så illa, hon hade lite tandsten och veterinären rutinkollade hennes tänder.

   Det första utlåtandet jag fick var att tandstenen måste tas bort inom ett år och eftersom jag inte ville riskera att hon skulle gå omkring och ha ont bokade jag som tur var tid direkt.

   På undersökningen inför sövningen såg veterinären sprickorna i tandkronan och berättade vad det kan betyda och förklarade att tänderna behövde röntgas för att vi ska vet hur illa det är.

   Radera
 3. Men usch vad tråkigt :(
  Det är jobbigt att de inte visar att de har ont, de är fantastiska på att dölja det. Min gamla katt hade FORL, ingen rolig sjukdom, men han klarade det bra, han hade inte många tänder kvar i munnen när han till slut gick bort för att njurarna la av istället, men han blev i alla fall 13 år, och hade som sagt inte problem med att veterinären hade norpat nästan alla hans tänder. Han var en glad och nöjd katt in i det sista. Kram till dig och en extra stor kram till Issy <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Skönt att höra att din katt mådde bra trots att han hade FORL.

   Det känns extra trist att Issy är så ung men veterinären säger som du att katter kan må bra utan tänder.

   Radera
 4. Usch, sånt man oroar sig för. Tur du får hjälp dock :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja veterinären var väldigt lätt att prata med och jag fick med journalpapper hem så jag kan läsa i lugn och ro.

   Radera

Glad påsk önskar småtrollen och jag!

K